Тече радіатор: симптоми і вартість заміни

Будучи життєво важливим органом вашого автомобіля, радіатор запобігає перегріванню двигуна, поглинаючи тепло, накопичене в охолоджувальній рідині. Коли рідина охолоне в радіаторі, вона тече назад у двигун. Деталь, що протікає або засмічена, може в кінцевому підсумку призвести до незворотного пошкодження двигуна.

Причини течі радіатора
Іржа
. Радіатор старіє під постійним впливом тиску і тепла. Розвиток іржі та дрібних тріщин призводить до проникнення повітря і відкладень, які поступово призводять до утворення більших дірок.

Знос прокладки радіатора.
Також може зношуватися ущільнювач, що герметизує з'єднання радіатора і бачка з охолоджувальною рідиною. Його ослаблення спричиняє витік. Витік охолоджувальної рідини призводить до того, що рідина, яка залишилася, починає не справлятися зі своїм завданням.

Зношені шланги радіатора.
Трубопроводи, по яких автомобільна охолоджувальна рідина надходить до компонента і від нього, піддаються екстремальним умовам, які поступово роблять їх слабкими і крихкими. Особливо схильні до зносу з'єднання між шлангами і радіатором, водяним насосом і нагрівальним блоком.

Кришка радіатора тече. Ковпачки функціонують за екстремального тиску і нагрівання. Важливо, щоб кришка радіатора зберігала хорошу герметичність. В іншому випадку через високу температуру може витекти охолоджувальна рідина з-під кришки. Замінити кришку, легко і доступно, і купівля нового радіатора для вашого автомобіля не є необхідністю відразу.

Водяний насос несправний. Насос подає охолоджувальну рідину по шлангах до двигуна і назад у радіатор. Він має ремінний привід і приєднаний до нижнього шланга радіатора. Якщо з'єднання зі шлангом ослабне, то станеться витік охолоджувальної рідини і насос може вийти з ладу.
Також сміття із системи охолодження може засмітити водяний насос і перешкодити безперервному потоку охолоджувальної рідини, що призведе до підвищення тиску і появи тріщин. Навіть якщо рідина не протікає, несправний водяний насос не буде циркулювати рідину, що призведе до перегріву двигуна.

Лопнула прокладка головки.
У найгіршому випадку прокладка головки блока циліндрів, що відокремлює блок двигуна від головки блока циліндрів, іржавіє або тріскається, внаслідок чого газ, охолоджувальна рідина та олива опиняються в одному й тому самому місці. Якщо прокладка головки лопне, існує серйозна небезпека для двигуна.

Очищення
Якщо охолоджувальну рідину не міняють досить часто, в ній накопичуються забруднення, металеві частинки та іржа, що призводить до засмічення патрубків і ребер радіатора. Бруд, листя, піщані комахи - все це природні вороги радіатора. Правильне очищення радіатора є необхідним заходом технічного обслуговування.

Симптоми течі радіатора автомобіля
Перегрів. Покажчик температури на приладовій панелі перебуває в "червоній" зоні. Сьогоднішній цифровий дисплей попереджає про перегрів. Примітка: це також може бути результатом несправного автомобільного термостата.
Під автомобілем калюжі охолоджувальної рідини. Сильне накопичення іржі призводить до утворення дірок у ребрах, через що рідина витікає. Іржа радіатора часто виникає через неякісну охолоджувальну рідину або змішування антифризу з водопровідною водою замість дистильованої.

Вартість заміни та ремонту радіатора

У старих моделях автомобілів замінити радіатор самостійно не так вже й складно: ослабте кілька болтів і від'єднайте патрубки. У сучасних автомобілях деталь більш інтегрована в блок двигуна, і її заміна вимагає більшого досвіду. Вартість професійного встановлення становить приблизно від 1000 до 3000 грн. Вартість купівлі деталі на сервісі від 2000 до 6000 грн. Ви можете заощадити, купивши його самостійно. Ви можете замовити радіатор PASSAT (3B2) онлайн за ціною від 2300 до 3000 грн.

Найкращі продукти в цій галузі:

- Радіатор Renault: Trafic


-Радіатор Renault: Kangoo

- Mercedes: W901, W902, W903, W904, W909