Гальмівна рідина Дот 3 або Дот 4: у чому різниця?

Гальмівна рідина ДОТ 3 або ДОТ 4

Дуже важливою частиною автомобіля є гальма. Без цього дійсно не обійтися. Вони не працюватимуть без хорошої гальмівної рідини, також званої гальмівним маслом. На ринку існують різні типи гальмівної рідини, різних виробників. У цьому блозі ми пояснюємо різницю між Dot 3 і Dot 4.

Гальмівна рідина: що це?


Гальмівна система в автомобілі гідравлічна і потребує рідини. У той момент, коли водій натискає на педаль гальма, рідина в гальмівних магістралях опиняється під тиском. Цей тиск притискає передні та задні гальмівні колодки до гальмівних дисків, і автомобіль сповільнюється.
Тому гальмівна рідина дуже важлива для автомобіля, адже без неї неможливо загальмувати. Вона знаходиться в бачку гальмівної рідини в двигуні. Мінімальна та максимальна кількість вказана рисками. Під час періодичного ТО рідину замінюють, оскільки з часом вона забруднюється.

Як долити гальмівну рідину?


Трапляється, що рівень гальмівної рідини стає нижче допустимого рівня, хоча автомобіль ще не підлягає технічному обслуговуванню. У цьому випадку вам необхідно поповнити ємність бачка, до верхнього рівня позначки. Сама по собі це не складна операція і її має вміти виконати кожен автовласник. Вам необхідно переконатися, що ви заливаєте в бачок правильний тип гальмівної рідини. Яка гальмівна рідина мені потрібна? Це питання ставлять собі багато автовласників. Відповідь на це питання ви знайдете в інструкції з експлуатації автомобіля.


Різновид
Гальмівна рідина завжди позначається словом "ДОТ". Це абревіатура Міністерства транспорту. За цим словом стоїть число. Це може бути 3, 4, 5 або 5,1. Цифра вказує температуру кипіння рідини. Під час гальмування автомобіля виділяється багато тепла.
Розрізняють температуру сухого кипіння і температуру вологого кипіння. За сухої температури кипіння рідина не містить води. При вологому кипінні рідина містить максимум три відсотки води. Гальмівні рідини зазвичай містять вісімдесят відсотків ефіру гліколю, який є одним із факторів, що сприяють водопоглинанню.
На практиці, що більше навантаження на гальма, то вищою має бути температура кипіння (а отже, і число) рідини. Наприклад, вантажівка і спортивний автомобіль більше виграють від гальмівної рідини з високою температурою кипіння. Купити рідину гальмівну для автомобіля в компанії DnkAvto легко і швидко.

Дот 3 або Дот 4: відмінності
У звичайних сімейних автомобілях найчастіше використовується гальмівна рідина Dot 3 або 4. Перший тип має температуру сухого кипіння 190 і температуру вологого кипіння 140 градусів Цельсія. Гальмівна рідина Дот 4 має температуру кипіння в сухому стані 205 і температуру кипіння у вологому стані 155 градусів Цельсія. З вищесказаного можна зробити висновок, що остання здатна витримати більш важке навантаження, ніж гальмівна рідина Дот 3.

Враховуючи, що для більшості гальмівних рідин не існує стандартної формули, це приблизна температура кипіння. Точні точки кипіння можуть трохи відрізнятися від зазначених. Є ще одна важлива відмінність між гальмівною рідиною Dot 3 і Dot 4. Останній має коротший термін служби, тому його доведеться замінити раніше.

Зрештою, різниця між гальмівними рідинами Dot 3 і Dot 4 полягає в їхній здатності поглинати тепло і воду. Якщо необхідно замінити гальмівну рідину, ви можете звернутися до керівництва з експлуатації вашого автомобіля, щоб дізнатися, який тип гальмівної рідини необхідний автомобілю. Дуже нерозумно змішувати різні типи гальмівної рідини, оскільки це може призвести до погіршення ефективності гальм через несумісність.

Де купити гальмівну рідину.
Якщо необхідно замінити гальмівну рідину, краще доручити це професіоналу. Це робота, що вимагає необхідної акуратності і технічних знань. Доливання рідини - це робота, яку ви легко можете виконати самостійно. Сигнальна лампа на приладовій панелі часто загоряється, коли необхідно долити гальмівне масло.

Існують різні точки продажу, де можна купити гальмівні рідини. Є безліч брендів, які виробляють і продають цей продукт. Купити їх можна, наприклад, у магазині автозапчастин або на заправці. Заміну гальмівної рідини ви можете зробити самостійно у своєму гаражі або ж звернутися на СТО. Ви також можете придбати цей продукт онлайн. Наприклад, якщо ви шукаєте гальмівну рідину для Peugeot 206, в DnkAvto ви знайдете її швидко і недорого.

Найкращі продукти в цій галузі: