Низький тиск оливи в двигуні: причини та наслідки



Низький тиск оливи зазвичай є причиною загоряння так званої контрольної лампи рівня оливи на приладовій панелі, яку можна впізнати за символом каністри з оливою. Символ варіюється залежно від марки автомобіля. У сучасних автомобілях світло може світитися двома кольорами: помаранчевим або червоним. Під час запуску двигуна часто на короткий час загоряються всі лампочки. Вони мають згаснути, щойно двигун запрацює, принаймні, коли тиск оливи в нормі.

Індикатор масла горить помаранчевим або червоним світлом.

Якщо індикатор продовжує горіти після запуску двигуна, колір має значення.

Індикатор загоряється жовтим/помаранчевим, коли автомобіль хоче попередити водія про низький рівень оливи. Низький рівень оливи не обов'язково вказує на несправність. Наприклад, старі двигуни споживають більше оливи, почасти тому, що внутрішнє тертя через віковий знос вище. Додавання оливи в двигун має відключити сигналізування лампи. Однак, ви повинні продовжувати стежити за сигнальною лампою на панелі авто. Якщо незабаром індикатор загориться знову, щось не так. Це також може бути застосовано і в тому разі, якщо індикатор блимає.

Червоний індикатор оливи вказує на те, що тиск оливи занадто низький. Цю проблему теж можна розв'язати одразу, доливши оливу, якщо вона насправді тільки через велику витрату. Залежно від потужності двигуна це має відбуватися через 140 000 - 170 000 км. Ви могли б подумати: чому ця штука спочатку не засвітилася жовтим? Можливо датчики пропустили цей крок. У будь-якому разі важлива негайна реакція. Підшипники ковзання і поршні автомобіля вже не забезпечуються достатнім мастилом, що швидко призводить до поломки двигуна. Що робити за низького тиску масла? У більшості сучасних автомобілів електроніка відключає двигун. Червоне світло вимагає негайних дій: навіть якщо ви їдете трасою, необхідно зупинити машину і долити оливу. Після доливання оливи необхідно якомога швидше вирушити на СТО. Сигнал часто вказує на витік у системі. Це могло статися зовсім недавно, навіть на шляху вашого прямування.
Причини горіння індикатора масла.
Сигнальна лампа, що горить, здебільшого означає, що датчики виявляють низький тиск оливи. Це може мати кілька причин. Також необхідно подивитись, як горить лампочка: постійно червона чи жовта: блимає та/або за певних режимів роботи двигуна чи дорожніх ситуацій: мала швидкість, рух у повороті, прискорення, гальмування тощо. Буває, що лампочка горить, хоча оливи в двигуні достатньо. Виникають такі причини:

  • низький рівень оливи через велику витрату
  • низький рівень оливи через витік
  • несправний масляний насос автомобіля
  • зламався датчик тиску оливи
  • обрив кабелю перед або за датчиком тиску оливи
  • перегрітий двигун (індикатор загоряється на малих обертах або холостому ходу)
  • неправильна моторна олива (індикатор оливи горить, хоча рівень оливи достатній)
  • Неправильне регулювання після заміни датчика тиску масла
  • Засмітився масляний фільтр автомобіля

Якщо лампочка оливи загоряється на кожному кроці, рівень оливи занадто низький. Індикатор оливи може спалахнути під час прогрітого двигуна, автомобіля, що стоїть, або під час гальмування. Це відбувається через падіння обертів, що призводить до низького тиску оливи порівняно з тим, коли автомобіль прискорюється або їде швидко. Сенс настільки ж тривожний. У двигуні недостатньо оливи або на низькій швидкості не може бути створено достатній тиск.

Перевірте рівень оливи в двигуні та долийте

Перевірка рівня оливи та її заміна - це заходи з технічного обслуговування, які ви, як користувач автомобіля, повинні освоїти. У блоці двигуна є напрямна в якій розташований масляний щуп. Щуп можна витягнути. Він має 2 позначки: мінімальний і максимальний рівень масла. Ви також побачите заливну горловину з кришкою, що загвинчується, в яку можна заливати масло. Долийте в двигун автомобіля моторну оливу відповідної в'язкості, наприклад 5W 30. Якщо ви не знайшли в керівництві з експлуатації автомобіля необхідну інформацію про тип оливи, ви можете знайти цю інформацію в Інтернеті або звернутися в автосервіс. В принципі, перевірку і доливку можна проводити як на прогрітому, так і на холодному двигуні. У будь-якому разі двигун слід заглушити і в ідеалі почекати 10 - 15 хвилин.

Наслідки занадто низького тиску оливи в двигуні

Нестача оливи має низку потенційно серйозних наслідків. Моторна олива видаляє шкідливі відкладення в двигуні. За низького рівня оливи відкладення накопичуються і можуть швидко спричинити знос двигуна, що серйозно погіршує його роботу. За дуже низького тиску оливи температура в двигуні швидко підвищується через тертя металевих частин одна об одну. Це може дуже швидко призвести до пошкодження двигуна, і відповідно дорогого ремонту.

Слідкуйте за рівнем оливи і завжди швидко реагуйте на сигнал індикатора оливи. Купити моторну оливу потрібної в'язкості, лійку для доливання та масляний щуп можна в нашому інтернет магазині.