Зламаний датчик ABS: симптоми несправності та вартість заміни

Зламаний датчик ABS: симптоми несправності та вартість заміни

Антиблокувальна гальмівна система (ABS)
запобігає повному блокуванню коліс при різкому гальмуванні, завдяки чому автомобіль зберігає керованість навіть під час екстреної зупинки. Крім того, ABS скорочує гальмівний шлях. Датчики ABS є центральними компонентами системи, також відомими як датчики швидкості коліс. Зазвичай на кожному колесі встановлений датчик, який фіксує швидкість обертання колеса і передає її в блок управління ABS. Таким чином, система отримує повідомлення, в якій ситуації і де потрібне втручання.

ABS і датчик
За часів, коли ще не існувало антиблокувальної системи, автомобілі під час гальмування виходили з-під контролю. Компанія ABS запропонувала відповідне рішення для цієї проблеми. Коли блок управління ABS виявляє, що колесо ось-ось заблокується, гальмування на короткий час переривається. Це запобігає блокуванню і автомобіль залишається під контролем. Крім того, система ABS є основою для інших систем стабілізації, таких як ESP.

У датчиках ABS ми розрізняємо активні датчики Холла і пасивні індуктивні датчики швидкості обертання коліс. Обидва варіанти мають одне й те саме завдання: запис швидкості обертання колеса і передача цієї інформації в блок управління. При цьому, активні датчики Холла здатні точно фіксувати швидкість навіть на гранично низьких швидкостях. Проте, їм потрібне власне джерело живлення.

Датчик ABS і симптоми при несправності
При несправності в роботі датчика ABS відбувається наступне:

  • Загоряється відповідна контрольна лампа на приладовій панелі.
  • ABS також активується під час звичайного гальмування.
  • Педаль гальма смикається та вібрує.
  • У пам'яті помилок відображається повідомлення, наприклад, "Датчик ABS XX".
  • На приладовій панелі загоряється лампочка системи ESP.


Причини відмови датчика ABS
Відмова датчика ABS часто є результатом вікового зносу. З іншого боку, проблема може виникнути і через контакт роз'єму. Також до його несправності може призвести іржа на кільці датчика. У крайніх випадках причиною недостовірного сигналу від датчика швидкості колеса може бути надмірний люфт ступичного підшипника. Ще одним можливим винуватцем вищезазначених симптомів є пошкодження кільця датчика ABS.

Зламаний датчик ABS: ремонт чи заміна?
У разі несправності необхідно зчитати пам'ять помилок. Сканер повідомляє, який датчик несправний. Потім необхідно перевірити, чи потрібен ремонт, чи необхідно замінити датчик, що вийшов з ладу, на новий. Якщо справа тільки в пошкодженому кабелі, достатньо ремонту. В інших випадках несправний датчик завжди необхідно замінювати на новий. Тим більше, що витрати на новий датчик ABS не настільки великі.

Заміна несправного датчика ABS
Бажано автомобіль вивісити на підйомнику. Датчик ABS разом із тримачем відкручується, знімається і замінюється новим. Щоб дістатися до кабелю датчика, часто доводиться знімати облицювання колісної арки. Іноді буває складно послабити сам датчик або гвинт, який кріпить його до поворотного кулака. У цьому разі висвердлювання гвинта допоможе вирішити проблему. Задля безпеки цей ремонт краще проводити на СТО, оскільки робота потребує не тільки професійних знань, а й спеціальних інструментів, наприклад, діагностичного обладнання.

Вартість заміни несправного датчика ABS
Загальна вартість заміни несправного датчика ABS залежить від конкретного автомобіля. Зазвичай вартість одного датчика становить від 500 до 3000 гривень. Ціна датчика ABS для BMW варіюється залежно від версії моделі від 600 до 1700 грн. Якщо датчик вбудований у маточинний підшипник, що характерно для деяких французьких марок, вартість матеріалу може становити від 2500 до 8000 грн. Заміна займає від півгодини до півтори години. Ще один момент, який варто знати: якщо, згідно з діагностикою, несправний тільки один датчик, інші міняти не слід.